REKLAMA

Delegacja Urzędu Marszałkowskiego wizytowała w zakładzie Nestle (ZDJĘCIA)

RZESZÓW / PODKARPACIE. Delegacja z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego na czele z Marszałkiem Władysławem Ortylem odwiedziła zakład Nestlé Polska S.A. Oddział w Rzeszowie. W wizycie uczestniczyli również Mariusz Bednarz, Prezes Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, Aleksander Wasilewski, Prezes Zarządu Nestlé Polska oraz Yuliia Halytska, Dyrektor Oddziału Nestlé Polska w Rzeszowie.

Zakład Nestlé w Rzeszowie to nowoczesna placówka, specjalizująca się w produkcji posiłków i soków dla najmłodszych konsumentów, oferująca produkty pod renomowanymi markami Gerber i Bobo-Frut. Za dwa lata firma będzie obchodzić 100-lecie działalności produkcyjnej. Historia fabryki sięga czasów przed II Wojną Światową, kiedy to znana była z produkcji słodyczy pod marką Alima. Z biegiem lat, firma przekształciła się w zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego, a w 2007 roku stała się częścią globalnej rodziny Nestlé.

„Cieszy mnie fakt, że Nestlé współpracuje z lokalnymi rolnikami i producentami, a także z Podkarpackim Centrum Innowacji (PCI), uczelniami i innymi podmiotami w zakresie prac laboratoryjnych, badań oraz innowacji. Ze względu na profil działalności warto również rozważyć możliwości kooperacji w ramach działalności Centrum Pomocy Dzieciom powstałego przy Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, a także projektów związanych z realizacją Podkarpackiego Centrum Medycyny Dziecięcej” – podkreślił Marszałek Ortyl.

W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi procesami produkcyjnymi, które zapewniają wysoką jakość produktów przeznaczonych dla najmłodszych. Zakład zatrudnia około 350 pracowników, tworząc zespół wykwalifikowanej kadry z wieloletnim doświadczeniem. Nestlé aktywnie wspiera również młodych ludzi, oferując programy staży i praktyk, które pozwalają na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego.

Dodatkowo, na terenie zakładu działa Nestlé Quality Assurance Center (NQAC), które zapewnia najwyższą jakość usług w zakresie badań laboratoryjnych dotyczących bezpieczeństwa żywności. Centrum to, akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji, obsługuje nie tylko zakład w Rzeszowie, ale także inne fabryki z Europy.

źródło: Samorząd Województwa Podkarpackiego


30-10-2024

Udostępnij ten artykuł znajomym:


Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

Pokaż więcej komentarzy (0)